Albańska kuchnia!

Kuchnia albańska, praktycznie w Polsce nieznana, to wspaniały mix bałkańskich oraz śródziemnomorskich wpływów. Jest dużo bardziej zróżnicowana niż serbska czy macedońska, mamy zarówno ciężkie dania rodem z gór jak zapiekańce oraz lekkie potrawy o włoskiej proweniencji takie jak pizza czy risotto. W całej Albanii możemy także skosztować świeżych ryb i owoców morza.

Jednym z charakterystycznych dań albańskich jest… byrek. Byrek (druga nazwa „burek”) to powszechnie dostępny albański fast food i ma go w ofercie niemal każda piekarnia. Nadzienie byrka to wyłącznie kwestia fantazji. Najpowszechniej spotykane są te z serem, fetą i szpinakiem lub mięsem. Nie ma jedynego prawilnego przepisu na burek – każdy region, każda pani domu i każdy piekarz mają swój, choć ten najbardziej popularny to cieniutkie ciasto filo, szczodrze nadziane serem, a z wierzchu chrupiące! Ślinka cieknie!